6 dejstev o Sicilijancih

Že dlje časa sem nameravala ustvariti tale zapis. Namreč eno o Sicilijancih. Če sem bila ob Rimljanih morda malce ravnodušna, so Sicilijanci točno tisto, kar si človek prestavlja pod besedo Italija. Še zlasti, če gre malo dlje od sladoleda in pice ...

1. Sicilijanci so edinstveni šoferji. Če ste mislili, da ste na cesti videli vse, se najbrž globoko motite. Brez zadržkov ustavijo sredi ceste, si ogledajo panoramo in skočijo na espresso ali dva. Mirno ustavljajo in polkrožno obračajo tudi v neosvetljenih tunelih. "Galeria non illuminata" se jim zdi zadostna oznaka za tunel, v katerem je svetlobe približno toliko kot v šumi na Gorjancih.

2. Sicilijanci so hitri in spretni šoferji. Če je omejitev 50, vozijo sto. Če vozite po omejitvah, vam trobijo. Policaji ne delajo drugega, kot mahajo, da vozite hitreje. Sicilijanci niso objestni ali nesramni, nestrpnost in temperament imajo v genih. Ste opravili CPP?  It doesnt matter! Znaki so brez pomena, zato se sprašujete, zakaj so pravzaprav tam. Stop znak ima toliko glasu kot poslanec v Zgornji Kungoti.

3. Sicilijanci imajo zanimiv odnos do narave. Če se čez cesto slučajno preveč razraste rožni grm ali limonovec, ga zavarujejo s količki in postavijo znak "delo na cesti". Nič ne de, če je to edina avtocesta na otoku, za katero ste plačali cestnino. Manjša cesta se lahko konča kjerkoli, ker je preostanek pač odnesel plaz.

4. Sicilijanci so sila praktični. S svojimi trideset let starimi in precej obdelanimi fiat pandami se tlačijo skozi ozke uličice, za katere si ne bi nikoli mislili, da so namenjene prometu. S kakšnim večjim karavanom ste opleli. Na vzpetino namreč stisnejo toliko hiš, kolikor se le da. Relief je nepredvidljiv, zato je prostor treba izkoristiti. Četudi se vam zdi skorajda smešno, pa je za turista, vajenega razloženih naselij, pogled na takšno gručasto naselje neprecenljiv.

5. Sicilijanci živijo počasi. Četudi se na prvi pogled zdi, da njihov vsakdanjik diktira raketni tempo, v resnici ni tako. Simpatični nonoti se zbirajo na glavnih trgih ter razpravljajo in briškulirajo pozno v noč. Če sedite v lokalni gelateriji,  se počutite, kot da ste ujeti v brezčasni mehurček. Nikomur se nikamor ne mudi."Tranquilo, tranquilo" bo izraz, na katerega boste brez dvoma pogosto naleteli.

6.  Sicilijanci obvladajo kuharijo in posedujejo nešteto okusov. V najbolj zakotni oštariji na otoku vam pripravijo najboljše testenine, kar ste jih kdaj jedli. Limone rastejo v drevoredu sredi Taormine, pomaranče so sladke in sprašujete se, ali je to res tisto sadje, ki ga pozimi jeste doma. Če bo carinik na letališču navdušen nad vašim nasmehom, boste z ročno prtljago morda domov pretihotapili celo limončelo, marmelado, pesto ali rdeče vino izpod Etne. A kljub vsemu nikoli ne veste. Zato okuse na Siciliji zares izkoristite v vsej njihovi razsežnosti!


Komentarji

Priljubljene objave