dan mladosti in tito


Danes je dan mladosti, zato mislim, da je prava priložnost, da temu posvetim kakšno stran.

Dán mladósti se je vsako leto na 25. maj odvijal v SFRJ. Na ta dan se je zaznamovalo rojstni dan Josipa Broza Tita. Potekale so številne prireditve, med drugim se je Titu predalo palico štafete mladosti.

In ob tej priložnosti še nekaj malega o Titu, enemu najboljših voditeljev vseh časov

Josip Broz se je rodil v številni družini Franja Broza, bogatega kmeta, in Marije, rojene Javeršek. Osnovno šolo je končal v Kumrovcu, leta 1910 pa se je v Sisku izučil za ključavničarja. V Zagrebu se je zaposlil kot kovinarski delavec in oktobra 1910 je postal član Socialnodemokratske stranke Hrvaške in Slavonije. med letoma 1911 in 1913 je delal v tovarnah po Sloveniji, Češki, Nemčiji in Avstriji. Od jeseni 1913 je služil vojaški rok na Dunaju in Zagrebu, kjer je leta 1914 končal podčastniško šolo s činom vodnika. Avgusta 1914 so ga ob izbruhu 1. svetovne vojne poslali na srbsko fronto. Leta 1915 so ga premestili na rusko fronto, kjer je bil istega leta na Karpatih ranjen in ujet. Junija 1917 je sodeloval v boljševiških demonstracijah. Za svojo politično usmerjenost je tedaj sprejel leninizem in leta 1920 v Omsku postal član Jugoslovanskega odseka Ruske komunistične partije (boljševikov).
1934 je postal član politbiroja Centralnega komiteja Komunistične partije Jugoslavije in začel uporabljati vzdevek Tito. 4. julija 1941 je Tito izdal razglas, s katerim je pozval narode na območju Jugoslavije na oborožen boj proti nacistom. Med leti 1941 in 1945 je bil vrhovni komandant Narodnoosvobodilne vojske Jugoslavije. Od 1945 in 1953 je bil predsednik vlade in minister za zunanje zadeve v vladi FLRJ. 1948 se je sprl z Stalinom glede Informbiroja, kar je privedlo do razkola med Sovjetsko zvezo in Jugoslavijo. 13. januar 1953 je postal dosmrtni predsednik SFRJ. Podredil si je vse vzvode oblasti in postal diktator in absolutni vladar Jugoslavije. S pomočjo vojske, in komunistične stranke je vladal Jugoslaviji vse do svoje smrti. 1961 je z Gamalom Abdelom Naserjem in Džavaharlalom Nehrujem ustanovil Gibanje neuvrščenih. V zadnjem desetletju pred smrtjo je trpel za Parkinsonovo boleznijo, hudo sladkorno boleznijo, imel težave s kožno pigmentacijo (možen začetek kožnega raka). 4. maja 1980 (to je uradni datum, ki je po vsej verjetnosti politično določen; Tito naj bi umrl že nekaj dni prej) je umrl v Kliničnem centru v Ljubljani za posledicami gangrene (še prej so mu v zadnjem poskusu zdravljenja amputirali levo nogo). Po Titovi smrti je politični vrh v Jugoslaviji zagovarjal geslo »tudi po Titu - Tito«, zavzeli so se torej za ohranitev starega sistema.

Vir: Wikipedia

Komentarji

Oseba Anonimni sporoča …
TOREJ,
TUDI SAMA MISLIM, DA JE BIL TITO EDEN NAJBOLJŠIH VODITELJEV.

OB TEM MI NEKAKO NE GRE V NJEGOV ŽIVLJENJEPIS, DA JE BIL DIKTATOR. DIKTAROR JE BIL FRANKO IN STALIN IN ... ŠE MNOGI TIRANI. ZA NJEGA PA MI TA POJEM NEKAKO NE GRE V DEFINICIJO. MOGOČE PA PREVEČ POISTOVEČAM TIRANA IN DIKTATORJA.

JE LAHKO DOBER DEMOKRATIČNI VODJA SAMO DIKTATOR?

VENDAR TO NISO TAKO POMEMBNE STVARI, BOLJ ZANIMIVO SE MI ZDI, KAKO SMO BILI TISTEGA 4. MAJA VSI GANJENI IN KAKO NAM JE VSEM TEŽKO LEGLA NA DUŠO TISTA NJEGOVA ZADNJA VOŽNJA Z NJEGOVIM VLAKOM V BEOGRAD.

DA NE GOVORIM, DA JE BILO NEKOČ TREBA SPREJETI ODLOK, DA SE ZA VSAKO VAS (IN NE VEM, KAJ ŠE VSE) NE MORE VEČ UPORABLJATI NJEGOVO IME TITOVA VAS IN DA SO NEKOČ VSI ŽELELI SADITI NJEGOVE DREVOREDE S PO OSEMDESETIMI DREVESI, DANES PA TO NI VEČ MODERNO IN TVOJ PETINDVAJSETI MAJ OSTAJA BREZ KOMENTARJEV. ŠE SLABIH NIMA.

OB TEM JE SPET MANJ POMEMBNO, DA NJEGOV RESNIČNI ROJSTI DAN NI BIL TA, PAČ PA SI SPUSTILA BOLJ POMEMBNO PODROBNOST, KI SE NANAŠA NA LUKNJO OD 20. DO 34. LETA.

MENDA GA JE NEK NJEGOV STRIC POTEM, KO SE JE ŽE IMENOVAL TITO, VPRAŠAL, KAKO, DA IMA SPET PRST, KI GA JE KOT KOVINAR NEKOČ IZGUBIL.
POSLEDICA JE BILA, DA JE TA NJEGOV STRIC TAKRAT SKRIVNOSTNO IZGINIL.

TUDI JOVANKA OSTAJA S SVOJIM OBNAŠANJEM DO DANES SKRIVNOST. BO PO NJENI SMRTI MOGOČE KAJ VEČ IZVEDETI.

IMELI SMO TOREJ PREDSEDNIKA, KI SO NAM GA V MOSKVI PODTAKNILI, VENDAR NISO IMELI SREČNE ROKE, SAJ JIM JE 48. LETA POKAZAL HRBET (IN ŠE KAJ). MORDA JE BILA PRAV TA ZAMENJAVA NJEGOV ADUT, DA NI BIL VEČ MARIONETA, PAČ PA JE DELOVAL PO SVOJE. PO ENI STRANI RES V NAŠO KORIST - KORIST NARODOV, V KAR JE BIL OSEBNO PREPRIČAN IN PO DRUGI STRANI komunistično, VENDAR TAKO, KOT GA JE NAUČILA MATI RUSIJA IN SMO IMELI POTEM RAZNE GOLE OTOKE IN KRIVIČNE PROCESE IN ŠE MARSIKAJ, ZA KAR SO SE KRIVICE POPRAVLJALE IN SE POPRAVLJAJO SEDAJ - ZA TISTE, ZA KATERE TAKO ALI TAKO ŠE NI PREPOZNO, OSTALO PA OSTAJA ZA VEDNO ZAKOPANO.

ZA KONEC PA ŠE CVETKA: BIL NAJ BI ČLAN PROSTOZIDARSKE LOŽE OZIROMA ZDRUŽBE ČUVAJEV SVETEGA GRALA. OKROG NJIH PA JE TAKO ALI TAKO ŠE VEČ SKRIVNOSTI.

Priljubljene objave